Ghidul Pacientului Oncologic

 

Am fost diagnosticat cu o tumoră… În urmă cu 2 săptămâni nu puteam să îmi imaginez că așa ceva poate să mi se întample mie… De ce eu? Ce am de făcut? Trebuie să o scot de acolo repede până nu se împraștie peste tot!… Unde trebuie să merg? Ce să fac? Mi se face frică!… Voi muri?

Aceste replici le auzim ca medici în multe consulturi ale pacienților nou diagnosticați cu o tumoră în zona urologică. În majoritate, acești oameni sunt încă în șocul psihologic al diagnosticului de cancer. Această perioadă este caracterizată de un psihic extrem de labil, în care pacienții pot face ușor unele greșeli de strategie care să influențeze semnificativ rezultatele tratamentului. Acest aspect ne-a determinat să scriem niște rânduri în ajutorul celor aflați în situația descrisă.

Pacientul oncologic se prezintă la consult urologic de specialitate cu o multitudine de probleme: problema oncologică în sine, legată de tumora recent diagnosticată, o mare problemă psiho-emoțiomală, o problemă profesională și nu în ultimul rând o problemă de familie.

Luandu-le pe rând cred că ar fi bine să etalăm câteva repere în abordarea problematicii medicale, urmând să oferim câteva modalități de gestionare pozitivă și a crizelor socio-psiho-familiale care pot să apară.

Oncologia este una dintre cele mai ordonate și algoritmizate ramuri medicale, în care oferim tratamente și instrumente de predicție a evoluției bolii doar bazate pe studii și observații clinice ale evoluției unor grupuri mai mari de pacienți care au trecut anterior prin această boală și la care s-a aplicat un anume tratament. Cu alte cuvinte, medicii care vă propun tratamente oncologice sunt abilitați să vă propună doar tratamente care si-au dovedit în timp superioritatea față de alte tratamente mai vechi sau față de a nu aplica nici un tratament.

Tratamente naturiste sau mergem la medic?

Tratamentele asa numite naturiste sau alternative nu și-au dovedit rezultatele științific, ci doar prin mărturii ale unor persoane implicate sau nu în acea problemă medicală. Cu alte cuvinte nu știm cu adevărat cum și dacă funcționează și în consecință aplicarea lor poate face pacientul să piardă timp prețios, care ar putea fi folosit în tratarea eficientă a evoulției bolii.

Multidisciplinaritate

Tratamentul cancerului nu este făcut de către un singur medic.

In zilele noastre tratamentul unei tumori implică conlucrarea în echipă a mai multor medici cu specialități diferite: diagnosticieni imagiști, chirurg, oncolog medical, radioterapeut și în funcție de alte boli cronice pe care pacientul le are concomitent, specialiștii care le tratează de mai multă vreme.

În cadrul acestei echipe, rolul de dirijor îl are medicul oncolog, care stabilește ordinea în care bolnavii vor efectua atât tratamentul chirurgical cât și radioterapia sau tratamentele citostatice, imunoterapia, etc după niște recomandări medicale numite Ghiduri terapeutice.

Aici un rol deosebit îl are comisia oncologică: un for medical care reunește medici din mai multe specialități care vor stabili drumul sau parcursul Dvs prin diverse explorări și tratamente: chimioterapie, chirurgie, radioterapie etc. Tot în acest moment, în cadrul comisiei oncologice vor putea fi stabilite și programările pentru unele ședințe terapeutice care pot fi făcute după intervale mai mari de timp (radioterapia) sau unele investigații de control.

Etapa diagnostică

Tratamentul oncologic se aplică corect în funcție de stadiul bolii și de tipul de tumoră pe care pacientul o prezintă.

Stadializarea corectă se face fie prin consult medical de specialitate prin examen clinic la unele tumori accesibile palpării sau cel mai frecvent prin investigații imagistice: ecografie, scintigrafie, tomografie computerizată, rezonanță magnetică nucleară sau alte investigații mai pretențioase: PET CT, PET CT cu colină, etc.

Etapa diagnostică este extrem de importantă pentru a elabora un plan de tratament adecvat realității. Este important ca alegerea investigațiilor imagistice să fie efectuată de catre medicul imagist sau oncolog în funcie de caracteristicile investigațiilor avute la dispoziție: RMN ul va avea o putere mai mare de dianostic a extensiei tumorale decât CT-ul, dar pe de altă parte va fi de preferat CT-ul pentru descrierea 3D a unei tumori renale în vederea efectuării unei nefrectomii parțiale.

Nu neapărat cea mai scumpă investigație este și cea mai potrivită pentru descrierea unei tumori.

Biopsia

Din punct de vedere medico-legal, aplicarea  oricărui tratament oncologic se poate face numai după confirmarea histopatologică a prezenței tumorii maligne.

Biopsia se poate efectua percutanat (fără a tăia tegumentul) prin puncție ghidată ecografic, prin tomografie computerizată sau rezonanță magnetică nucleară. În această situație instrumentul care recoltează țesutul tumoral este un ac de biopsie, care recoltează un fragment cilindric de țesut, care va fi analizat la microscop de către un medic anatomopatolog. Acest medic anatomopatolog va emite rezultatul histopatologic (EHP). Acesta va lămuri din ce țesut provine tumora, precum și unele caracteristici de agresivitate și invazivitate ale tumorii.

În cazul în care biopsia cu acul nu este disponibilă sau posibilă se va efectua biopsia laparoscopică sau incizională, după caz.

O intrebare foarte des întâlnită în cazul puncției prostatice este dacă această manevră crește riscul diseminării. Răspunsul este categoric NU. Puncția prostatică nu crește riscul oncologic în cazul cancerului de prostată.

În cazul cancerului prostatic incipient, puncția biopsie este o manoperă de care va depinde rezultatul operației. Pentru aceste manevre vă sfătuim să apelați la servicii cu experiență în tratamentul cancerului de prostată. Un diagnostic greșt al poziției tumorii duce la excizia unor filete nervoase care pot fi prezervate penru o continență mai bună sau poate din contră să generaze margini de rezecție pozitive care este similar cu o excizie tumorală incompletă.

Biopsia prostatică și prostatectomia radicală sunt manoperele care trebuie făcute în condițiile cele mai bune: serviciu medical cu experiență importantă și cu dotare tehnică excepțională.

Consultul oncologic și comisia oncologică

Odata ce diagnosticul este pus, stadializarea este efectuată corect și avem rezultatul histopatologic definitivat este momentul unui consult oncologic și al întrunirii Comisiei Oncologice pentru analizarea cazului.

Comisia oncologică va propune schema de tratament care poate conține: 

 • chimio si/sau radio terapie neoadjuvantă
 • etapa chirurgicală de excizie a tumorii sau a organului vizat
 • chimio și/sau radio terapie adjuvantă
 • planul de supraveghere postterapeutică
 • inițierea eventualelor reintervenții chirurgicale de excizii recidive, ganglioni tumorali, metastaze, etc
 • initierea unor sedințe de radioterapie suplimentare pentru escaladarea dozelor, iradieri stereotaxice, cyberknife a unor metastaze, etc
 • terapii citostatice de liniile 2, 3

 

Tratamentul chirurgical

Constituie în majoritatea cazurilor tumorilor urologice partea principală a tratamentului curativ.

Tratamentul curativ înseamnă că ne asteptăm după aplicarea acestuia ca pacientul să se vindece de tumora respectivă.

Tratament chirurgical paliativ înseamnă că tumora nu este rezecabilă chirurgical, dar unele proceduri chirurgicale pot trata unele complicații ale tumorii: sângerari, compresiune pe organele învecinate sau pe vase sau pe nervi sau durere. Tratamentul chirurgical peleativ nu vindecă tumora, doar îmbunatațește calitatea vieții pacienților.

Cum aleg chirurgul?

În absența agențiilor de rating a serviciilor medicale și a medicilor, sursa de informație o constituie medicii care diagnostichează pacienții, alți pacienți precum și forumurile pe care aceștia discută precum și siturile de prezentare a unor spitale sau servicii medicale de specialitate.

Este extrem de important să alegeți un chirurg cu experiență largă în urologia oncologică. Gestul chirurgical este de preferat să fie unic, suficient, care să excizeze tumora în totalitate, până în țesut sănătos. Rareori poți repara o operație în care tumora nu s-a extirpat în totalitate.

Un chirurg cu experiență limitată are mai puține șanse să obțină margini re rezecție negative, lucru care se traduce de cele mai multe ori prin apariția recidivelor tumorale care fac practic tumora neexcizabilă și pacientul nevindecabil.

La reușita unei operații oncologice stau: o strategie operatorie bună, o tehnicitate chirurgicală fără cusur, o dotare instrumentară și tehnologică de ultimă oră, consumabile dintre cele mai bune și în cantități nerestrictive, o îngrijire postoperatorie de calitate: igiena mediului spitalicesc, îngrijirea plăgii, a tuburilor de dren și a protezelor interne urinare precum și prezența fizioterapeuților pentru o recuperare rapidă și de calitate.

În consecință, ce trebuie să înțeleagă pacienții este că extirparea unei tumori nu este o urgență medicală! Nu rapiditatea operației trebuie să o caute acești pacienți ci calitatea ei. Extirparea unei tumori constituie prototipul de intervenție programată unde calitatea gestului operator primează. Calitatea exciziei face diferența între un pacient vindecat și un pacient la care boala canceroasă evoluează, ducând în final la pierderea vieții acestuia.

Multora dintre pacienți li se pare enorm de mult să aștepte 4-6 săptămâni pentru a li se efectua operația: nu mai au răbdare, dezvoltă tot felul de psihoze referitoare la starea de sănătate și la posibilitatea vindecării care îi împing la decizii pripite: alegerea unui serviciu sau a unui chirurg mai puțin experimentat cu capabilități de chirurgie oncologică mai reduse, dar care este mai disponibil sau dimpotrivă refuzul categoric al gestului chirurgical, abandonul luptei, mai ales în condițiile în care majoritatea acestor pacienți sunt asimptomatici. Aceasta din urmă categorie vor reveni la consult, căutand ajutor când tumora devine simptomatică (apar dureri sau sângerari). De multe ori însa este prea tarziu, pacientul nemaifiind vindecabil.

Este necesară și din partea paciențior o maturitate și o viziune pe care datorită șocului emoțional chiar și cei mai raționali dintre ei pot să nu o aibă. Iar aceste decizii pripite îi pot costa parcursul vieții lor după intervenția chirurgicală.

Un alt aspect important după alegerea chirurgului este să discutați cu acesta. Iată câteva aspecte care ar trebui lămurite foarte bine cu chirurgul înainte de operație:

 • Există alternative mai puțin invazive la această operație?
 • Există spitale în care intervenția are mai mari șanse de reușită?
 • Ce se întâmplă daca scoatem organul tumoral?
 • Ce se întamplă dacă nu reușiți sa scoateți tumora în totalitate? 
 • Care ar fi evoluția în lipsa operației? Dar în lipsa radioterapiei sau a chimioterapiei?
 • Scoaterea tumorii implică apariția unor infirmități sau dizabilități permanente?
 • Este necesară chimio sau radioterapia postoperatorie? Când?
 • Cât de riscantă este intervenția chirurgicală?
 • Este operația amenințătoare de viață?

Nemulțumirile pacienților apar în marea majoritate din lipsa de comunicare cu personalul medical. Încercați să faceți ce depinde de Dvs să aveți o discuție amplă cu chirurgul și echipa acestuia înainte de operație. Înaintea fiecărei intervenții chirurgicale trebuie să aveți o comunicare și o chimie bună cu chirurgul și echipa operatorie.

Aveți grijă ca toate informațiile legate de starea Dvs de sănătate să fie comunicate echipei chirurgicale. Nu presupuneți nimic cunoscut de catre aceștia de la întalnirile precedente: medicii consultă și discută cu zeci de pacienți în fiecare zi.

Nu afișați sentimente neadevărate: frică excesivă din dorința de a impresiona personalul medical precum nici o nepăsare nefirească în discuțiile cu echipa chirurgicală. Starea Dvs de spirit este atent analizată și în funcție de aceasta vi se vor livra în continuare sau nu informațiile în legatura cu sarea Dvs de sanatate și cu evoluția bolii. 

Un pacient echilibrat psihic, susținut moral de catre aparținători, cu emoții de înțeles față de ceea ce urmează să se întample constituie un profil pe care chirurgii ar dori să îl întâlnească în fiecare bolnav operat.

Stimate pacient, am scris aceste rânduri pentru a umple un spațiu pe care l-am observat în practica noastră între expectațiile pacienților și ceea ce diverse spitale în care am avut ocazia să îmi desfășor activitatea pot să ofere. 

Nu agreez ascunderea diagnosticului și a prognosticului față de pacient la presiunea aparținătorilor. În plus este și ilegală. Recomand mereu colegilor mai tineri la cursuri ca discuția cu pacientul oncologic să înceapă cu întrebarea: Doriți să avem o discuție sinceră despre boala Dvs și despre posibilitățile de tratament? Comunicarea onestă, autentică, fără ascunzișuri și neadevăruri creează un climat de încredre și o relație profesionistă, adevărată medic-pacient din care ambii au numai de câștigat.

%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close